piątek, 17 czerwca 2016

Spaghetti z sosem koperkowym i kiełbasą ze słoika.


Kolejne danie z makaronem spaghetti, tym razem podane z sosem koperkowym i kiełbasą ze słoika. Jeżeli nie robi ktoś mielonek czy kiełbas w słoikach, może do sosu dodać pokrojoną mielonkę z konserwy w kostkę.

składniki:

Makaron Spaghetti - 400 gram
2 łyżki oleju
1 łyżka stołowa domowej pasty rosołowej
skrobia (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka stołowa
2 łyżki śmietany
1 pęczek kopru
suszona włoszczyzna 2 łyżki
1 litr wody
Kiełbasa ze słoika 1 słoik 0,5 litra
zielone pesto z bazylii i pikantnego sera włoskiego 1 łyżeczka
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 ziarenka
pieprz ziołowy
papryka czerwona słodka - 1 mała łyżeczka
bazylia - 1 mała łyżeczka
oregano - 1 mała łyżeczka
tymianek - 1 mała łyżeczka
czosnek granulowany - 1 mała łyżeczka
pieprz naturalny pół małej łyżeczki
sól- do smaku

wykonanie:

1 - Zagotowujemy litr wody z domową kostką rosołową i włoszczyzną.

2 - Gdy warzywa są miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę ze słoika.

3 - Koper myjemy, osuszamy i drobno kroimy, pokrojony dodajemy do garnczka i gotujemy.

4 - Gdy składniki sosu w garnczku są miękkie, przyprawiamy przyprawami suchymi i solą do smaku, zagęszczamy mąką ziemniaczaną i zabielamy śmietaną.

5 - Mamy gotowy sos koperkowy z którym podamy ugotowany makaron spaghetti.

6 - Podane na talerzu spaghetti polewamy sosem, dodajemy zielone pesto z bazylii i dodatkowo posypujemy pokrojonym koprem.










Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz