środa, 29 czerwca 2016

Zalewajka, PRAWDZIWA WIEJSKA.



Moja ulubiona zupka z dzieciństwa. Na Mazurach i Warmii, u mnie w domu, jak i u męża, taką zupę nazywano kartoflanka, zagraj lub zupa zupowa :).

składniki:

Ziemniaki 5 szt.
marchew 1 szt.
Boczek wędzony 30 dag.
cebula połowa
Mąka pszenna 4 czubate stołowe łyżki
Sól
Pieprz
Majeranek
woda 2 litry

wykonanie:

W 2 litrach wody gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. W między czasie smażymy pokrojone w drobną kostkę boczek wędzony i cebulę. Gdy ziemniaki i marchew zrobią się miękkie,dodajemy usmażony boczek z cebulką wraz z tłuszczykiem który wytopił się podczas smażenia. Dodajemy kluski z mąki i wody. Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku pieprzem,solą i majerankiem.

wykonanie klusek:

Kluski z mąki i wody robi się, mieszając mąkę z odrobiną wody i szczyptą soli (szczypiemy mąkę z wodą).











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz