wtorek, 28 czerwca 2016

Jajecznica na bogato.


Śniadanie dla dwojga :)


składniki:

jajka od kur zielononóżek 3 szt.
Boczek wędzony 5 dag.
Kiełbasa śląska 1 szt.
szczypior
cebula połowa
pomidorki koktajlowe 5-6 sztuk
3 kromki chleba razowego
ketchup lub inny sos

wykonanie:


Boczek wędzony i kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i smażymy bez tłuszczu na patelni, tłuszcz wytopi się ze smażonych kostek boczku i kiełbaski. Szczypior kroimy w drobne plasterki, cebulę kroimy drobno, pomidorki na ćwiartki. Jajka wbijamy do salaterki, solimy i pieprzymy. Gdy kostki kiełbasy i boczku są podsmażone dodajemy pokrojoną cebulę i pomidorki i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem.Jeżeli cebulka zeszkli się a z pomidorków wytworzy się taki sosik dodajemy pokrojony szczypior, mieszamy składniki na patelni. Po chwili smażenia dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Jajecznicę smażymy do momentu na taką luźną, jaką kto lubi. Usmażoną jajecznicę nakładamy na środek talerza, na około układamy kawałki chleba razowego i na każdy kawałek chleba dajemy mały kleksik ulubionego sosu.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz