piątek, 1 lipca 2016

Chleb żytni razowy na zakwasie żytnim z pestkami słonecznika i dyni.


Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.


Składniki:

zaczyn:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000
125 ml wody
150 g aktywnego zakwasu żytniego

ciasto:

cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
3 łyżki płatków żytnich
400 ml wody
1 łyżka miodu
Sól 20 g
2 łyżki pestek słonecznika


do posypania chleba: 

garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
margaryna Kasia do posmarowania formy,
otręby do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 
mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąki z solą, płatkami żytnimi i ziarnem słonecznika. Wlewamy wodę z miodem oraz zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką. Po wstępnym mieszaniu mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta, posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni,  po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.

Dużą formę keksową smarujemy margaryną i obsypujemy całą otrębami żytnimi.

Do miski odważamy 10 dag. mąki żytniej razowej typ-2000.

Dodajemy również 40 dag.mąki żytniej typ-720 oraz 20 g. soli.

Do wymieszanych mąk z solą dodajemy 3 łyżki stołowe płatków żytnich.

 Dodajemy również 2 łyżki stołowe ziarna słonecznika. Mieszamy wszystkie składniki łyżką.

Odmierzamy 400 ml. przegotowanej zimnej wody, dodajemy 1 stołową łyżkę miodu i mieszamy do momentu całkowitego połączenia się miodu z wodą.

Mamy wodę z miodem, zaczyn zrobiony dzień wcześniej i wymieszane mąki z dodanymi składnikami.

Cały zaczyn dodajemy do miski z mąką.

Łyżką stołową łączymy zaczyn z mąką.

Wlewamy wodę z miodem.

Wstępnie mieszamy wszystkie składniki ciasta łyżką.

W drugiej fazie mieszania będziemy mieszać mikserem z końcówkami haki.

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki ciasta.

Gotowe ciasto na chleb.

Ciasto wykładamy do wcześniej przygotowanej formy. 

Mokrą dłonią rozprowadzamy ciasto w formie.

Drewnianą łopatką równamy ciasto w formie.

Wyrównane ciasto w formie, gotowe do posypania ziarnami słonecznika i dyni.

Posypujemy ziarnami dyni, w miarę równo.

Dosypujemy ziarna słonecznika, także w miarę równo. Mokrą drewnianą patką lekko ugniatamy ziarna żeby wcisnęły się troszkę do ciasta.

Formę z ciastem przykrywamy ściereczką lub tetrową pieluchą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godziny.

Ciasto wyrośnięte zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego do 250 stopni Celsjusza piecyka.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni,  po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut.

Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce i studzimy.



Polecam i zapraszam do upieczenia tak smacznego i zdrowego chleba. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz