Kolejny bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.
Składniki:
zaczyn:
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
125 ml wody
150 g aktywnego zakwasu żytniego
ciasto:
cały zaczyn
400 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
3 łyżki płatków żytnich
400 ml wody
1 łyżka miodu
Sól 20 g
2 łyżki pestek słonecznika
do posypania chleba:
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
margaryna Kasia do posmarowania formy,
otręby do wysypania formy
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąki z solą, płatkami żytnimi i ziarnem słonecznika. Wlewamy wodę z miodem oraz zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką. Po wstępnym mieszaniu mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej, namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta, posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.
Dużą formę keksową smarujemy margaryną i obsypujemy całą otrębami żytnimi.
Do miski odważamy 10 dag. mąki żytniej razowej typ-2000.
Dodajemy również 40 dag.mąki żytniej typ-720 oraz 20 g. soli.
Do wymieszanych mąk z solą dodajemy 3 łyżki stołowe płatków żytnich.
Odmierzamy 400 ml. przegotowanej zimnej wody, dodajemy 1 stołową łyżkę miodu i mieszamy do momentu całkowitego połączenia się miodu z wodą.
Mamy wodę z miodem, zaczyn zrobiony dzień wcześniej i wymieszane mąki z dodanymi składnikami.
Cały zaczyn dodajemy do miski z mąką.
Łyżką stołową łączymy zaczyn z mąką.
Wlewamy wodę z miodem.
Wstępnie mieszamy wszystkie składniki ciasta łyżką.
W drugiej fazie mieszania będziemy mieszać mikserem z końcówkami haki.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki ciasta.
Gotowe ciasto na chleb.
Ciasto wykładamy do wcześniej przygotowanej formy.
Mokrą dłonią rozprowadzamy ciasto w formie.
Drewnianą łopatką równamy ciasto w formie.
Wyrównane ciasto w formie, gotowe do posypania ziarnami słonecznika i dyni.
Posypujemy ziarnami dyni, w miarę równo.
Dosypujemy ziarna słonecznika, także w miarę równo. Mokrą drewnianą patką lekko ugniatamy ziarna żeby wcisnęły się troszkę do ciasta.
Formę z ciastem przykrywamy ściereczką lub tetrową pieluchą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godziny.
Ciasto wyrośnięte zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego do 250 stopni Celsjusza piecyka.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce i studzimy.
Polecam i zapraszam do upieczenia tak smacznego i zdrowego chleba. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz