niedziela, 31 lipca 2016

Ciastka z galaretką i procentową wiśnią.


Bardzo dobre, chrupiące ciasteczka do porannej kawusi :)


Składniki:

mąka pszenna typ 500 25 dag.
masło 10 dag.
śmietana 30% 125 ml.
cukier waniliowy
cukier trzcinowy do obtoczenia

wypełnienie środków ciastek:

    galaretka truskawkowa 1 opakowanie
    woda 1 szklanka

Galaretkę zalewamy szklanką wrzącej wody,mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki w wodzie. Studzimy i lekko gęstą galaretkę wlewamy łyżką do środków ciastek. Wkładamy również po dwie wisienki i maliny z nalewki.

Wykonanie ciastek:

Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy (1 opakowanie). Do przesianej mąki wkładamy miękkie masło. Tłuczkiem do ziemniaków gnieciemy mąkę z masłem tak żeby powstała masa przypominająca kruszonkę. Dalej będziemy ciasto wyrabiać ręcznie. Ugniatamy ciasto wlewając stopniowo śmietanę. Musimy uważać żeby nie wlać za dużo śmietany. Cały czas ugniatając ciasto obserwujemy jego elastyczność i jeżeli jest dobrze wyrobione robimy taki jeden kawałek, zawijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. W następnym dniu rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i odciskamy foremkami ciasteczka (serca,gwiazdki  i kółeczka). Z połowy odciśniętych ciastek odciskamy mniejszą foremką na sercach serce itd... Nakładamy ciastko z odciśniętymi wyjętym środkiem na ciastko odciśnięte bez odciśniętego środka. Przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy w tej temperaturze 20-25 minut aż ciastka się zarumienią. Po upieczeniu ciastka studzimy. Ciastka z miejscem wolnym zalewamy gęstą galaretką i wkładamy do każdego ciastka po dwie wisienki i malinki z nalewki. Tak przygotowane ciastka wkładamy na 30 minut do lodówki.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz