Ciasto cynamonowe z rabarbarem.
Składniki:
miseczka 1 większa:
ucieramy:
2 szt. jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka suszonej skórki cytryny
powoli dodajemy i mieszamy:
1,5 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
miseczka 2 mniejsza:
poniższe składniki mieszamy:
2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki rabarbaru z nalewek
wykonanie:
Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1 stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy. Do ciasta dodajemy rabarbar w kosteczkach i wymieszać ręcznie drewnianą łyżką. Wysmarować masłem prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypać tartą bułką. Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.). Po upieczeniu odczekać 15 minut i później można otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
miseczka 1 większa:
ucieramy:
2 szt. jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka suszonej skórki cytryny
powoli dodajemy i mieszamy:
1,5 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
miseczka 2 mniejsza:
poniższe składniki mieszamy:
2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki rabarbaru z nalewek
wykonanie:
Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1 stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy. Do ciasta dodajemy rabarbar w kosteczkach i wymieszać ręcznie drewnianą łyżką. Wysmarować masłem prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypać tartą bułką. Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.). Po upieczeniu odczekać 15 minut i później można otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz