sobota, 16 lipca 2016

Krokiety z nadzieniem azjatyckim.



Są to krokiety zrobione na wzór sajgonek, z tą różnicą że zamiast papieru ryżowego użyłam usmażonych placków takich jak na krokiety. Do farszu dodałam pokrojone w drobną kostkę filety drobiowe.

składniki:

mieszanka chińska 2 opakowania po 450 gram.
filet z kurczaka 80 dag.
przyprawa do dań chińskich Fix Knorr
sól
pieprz
papryka słodka
bazylia
sos sojowy
olej do smażenia

wykonanie:

Na patelni z dodatkiem 4 łyżek oleju dusimy zamrożoną mieszankę chińską, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Usmażoną mieszankę chińską wykładamy do miski w której będziemy przygotowywać farsz. Na patelni z małą zawartością oleju smażymy mięso drobiowe pokrojone w drobną kostkę przyprawione przyprawą Fix do dań chińskich, podczas smażenia rozdrabniamy je. Podsmażone mięso dodajemy do miski z warzywami. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i studzimy.


W 100 gramach wody rozrabiamy przyprawę Fix i rozrobioną dodajemy do smażącego się mięsa.

Na patelni z dodatkiem 4 łyżek oleju dusimy zamrożoną mieszankę chińską, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. 

Filety z kurczaka myjemy i wycinamy ścięgna.

Kroimy w drobną kostkę.

Na patelni z małą zawartością oleju smażymy mięso drobiowe pokrojone w drobną kostkę przyprawione przyprawą Fix do dań chińskich, podczas smażenia rozdrabniamy je.

Usmażone, przyprawione kostki z fileta drobiowego.

Usmażoną mieszankę chińską wykładamy do miski w której będziemy przygotowywać farsz.

Podsmażone mięso dodajemy do miski z warzywami. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i studzimy.


Przygotowanie ciasta:

składniki: na 21 placków:

6 jajek
3 szklanki mleka
3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
6 łyżek oleju
4,5 szklanki mąki
szczypta soli

wykonanie:

Do miski wlewamy mleko, wodę, olej, sól i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.

Do miski wlewamy mleko, wodę, olej, sól i wbijamy jajka, miksujemy.



Po wstępnym miksowaniu dodajemy mąkę.

 Ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. 

Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut.

Po 30-40 minutach smażymy placki.

Wyszło 21 placków, oraz zostawiłam troszkę ciasta do namaczania złączeń w krokietach.



Przygotowanie krokietów:

Rozkładamy usmażony placek i nakładamy farsz. Zawijamy tak żeby każdy krokiet był dokładnie zwinięty, każdy krokiet namaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiano. Pamiętajmy żeby na patelni była odpowiednia ilość oleju. Usmażone krokiety odtłuszczamy na ręcznikach papierowych i układamy na talerzu. Możemy podawać je z barszczem czerwonym.












Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz