poniedziałek, 4 lipca 2016

Szynka wieprzowa ze słoja.


Bardzo smaczne mięso na kanapki, możemy także wykorzystać takie mięso do różnego rodzaju sosów, a smalczyk pyszny jest na posmarowanej nim kromce chleba. W ten sposób możemy wekować różne mięsa, karczek, łopatka.


składniki:

mięso z szynki 2 kg
smalec 35 dag
4 słoiki 700 ml
1 słoik 0,5 l

przyprawy:

czosnek granulowany 1 łyżka
sól 1 łyżka
pieprz czarny 1 łyżeczka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
liść laurowy 10 szt
ziele angielskie 20 ziaren

wykonanie:

1 - Wymyte, ocieknięte mięso kroimy w kawałki, solimy, pieprzymy i nacieramy czosnkiem.

2 - Wszystkie przyprawy dobrze wcieramy w kawałki mięsa, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

3 - Na patelni roztapiamy wcześniej wytopiony smalec ze słoniny i w nim obsmażamy kawałki mięsa z każdej strony na rumiano, OBSMAŻAMY tylko, nie smażymy do miękkości mięsa.

4 - Zarumienione kawałki mięsa wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików do 3/4 ich wysokości.

5 - Do każdego słoika wkładamy po 2 listki laurowe i po 4 ziarenka ziela angielskiego.

6 - Pozostały roztopiony smalec rozlewamy łyżką po równo do każdego słoika.

7 - Ręczniczkiem papierowym wycieramy brzegi słoików i zakręcamy wieczka.

8 - Na dno kociołka w którym będziemy pasteryzować słoiki z mięsem kładziemy ściereczkę lub pieluchę tetrową i na tak przygotowane dno ustawiamy słoiki, zalewamy wodą tak żeby wieczka słoików były na wierzchu 2 cm.

9 - Pasteryzujemy według podanego poniżej przepisu.


Pasteryzacja:

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny.

Słój 1,5 l   120 + 80 + 60 minut
Słój 1 l.     90 + 60 + 45 minut
Słój 0,7 l    80 + 50 + 35 minut
Słój 500 ml   60 + 40 + 30 minut

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi aż pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

Z całej szynki odcinamy 2 kg mięsa.

Mięso kroimy w kawałki, wielkość kawałków zależna jest od wielkości słoików. Kawałki mięsa nacieramy solą, czosnkiem i pieprzem.

Zakrywamy miskę folią.

Wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Po 24 godzinach kawałki mięsa jeszcze raz masujemy. Do podsmażenia mięsa będziemy potrzebować smalec wieprzowy. Ja przetopiłam ze słoniny.

Na patelni roztapiamy smalec.

Obsmażamy kawałki mięsa z każdej strony na rumiano, OBSMAŻANY tylko, nie smażymy do miękkości mięsa.

Co chwilę przewracamy kawałki żeby pory pozamykały się.

Dodajemy pozostały smalec na patelnię i w nim podsmażamy kawałki mięsa na rumiany kolor.

Podsmażone kawałki mięsa wykładamy z patelni na talerz.

Zarumienione kawałki mięsa wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików do 3/4 ich wysokości. Do każdego słoika wkładamy po 2 listki laurowe i po 4 ziarenka ziela angielskiego.Pozostały roztopiony smalec rozlewamy łyżką po równo do każdego słoika. Ręczniczkiem papierowym wycieramy brzegi słoików i zakręcamy wieczka.

Na dno kociołka w którym będziemy pasteryzować słoiki z mięsem kładziemy ściereczkę lub pieluchę tetrową i na tak przygotowane dno ustawiamy słoiki, zalewamy wodą tak żeby wieczka słoików były na wierzchu 2 cm.

Słoik z mięsem po pasteryzacji.




Ostudzone słoiki wstawiamy do lodówki na minimum 4 dni. Na samym dnie (ten ciemny kolor to galaretka a jasny to smalec).

Gotowe słoiki z wekowaną szynką wieprzową.

Kromkę swojskiego razowca smarujemy smalczykiem ze słoja, a kawałek szynki kroimy na plasterki które układamy na chleb. Szynka jest naprawdę bardzo smaczna, krucha i soczysta.








Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz