środa, 6 lipca 2016

Krupnik na szynce.


Polecam, bardzo smaczny krupnik,ugotowany na szynce wieprzowej.

składniki:

szynka wieprzowa 80 dag
ziemniaki 4 szt.
marchew 1 szt.
kasza jęczmienna perłowa 90 gram
suszona włoszczyzna 2 czubate łyżki
domowa kostka rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)
świeży lubczyk
por 10 cm.
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 6 ziaren
sól
pieprz
zielenina (natka pietruszki i koper drobno pokrojone)
2 litry wody

wykonanie:

Umyte mięso zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowinę. Po zebraniu szumowiny dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, sól i kaszę. Gotujemy około 40 minut, wyjmujemy ugotowane mięso, kroimy je w kostkę i wkładamy z powrotem do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, suszoną włoszczyzną i pokrojonym lubczykiem i porem. Gotujemy jeszcze około 20 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie. Zupę wlewamy do talerza i posypujemy drobno pokrojoną pietruszką i koprem.

Mięso płuczemy w zimnej wodzie.

W dwóch litrach wody zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i łyżkę kostki rosołowej domowej. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut.

Obieramy 4 ziemniaki i 1 marchew.

Kroimy w kostkę.

Pokrojony lubczyk, por kasza jęczmienna perłowa i suszona włoszczyzna.

Wyjmujemy po 40 minutowym gotowaniu mięso, dodajemy pokrojony lubczyk i por.

Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami.

Gotujemy jeszcze około 20 minut,aż ziemniaki będą miękkie.

Próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.

Ugotowany krupnik wlewamy do talerza, posypujemy zieleniną.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz