środa, 6 lipca 2016
Krupnik na szynce.
Polecam, bardzo smaczny krupnik,ugotowany na szynce wieprzowej.
składniki:
szynka wieprzowa 80 dag
ziemniaki 4 szt.
marchew 1 szt.
kasza jęczmienna perłowa 90 gram
suszona włoszczyzna 2 czubate łyżki
domowa kostka rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)
świeży lubczyk
por 10 cm.
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 6 ziaren
sól
pieprz
zielenina (natka pietruszki i koper drobno pokrojone)
2 litry wody
wykonanie:
Umyte mięso zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowinę. Po zebraniu szumowiny dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, sól i kaszę. Gotujemy około 40 minut, wyjmujemy ugotowane mięso, kroimy je w kostkę i wkładamy z powrotem do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, suszoną włoszczyzną i pokrojonym lubczykiem i porem. Gotujemy jeszcze około 20 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie. Zupę wlewamy do talerza i posypujemy drobno pokrojoną pietruszką i koprem.
Mięso płuczemy w zimnej wodzie.
W dwóch litrach wody zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i łyżkę kostki rosołowej domowej. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut.
Obieramy 4 ziemniaki i 1 marchew.
Kroimy w kostkę.
Pokrojony lubczyk, por kasza jęczmienna perłowa i suszona włoszczyzna.
Wyjmujemy po 40 minutowym gotowaniu mięso, dodajemy pokrojony lubczyk i por.
Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami.
Gotujemy jeszcze około 20 minut,aż ziemniaki będą miękkie.
Próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.
Ugotowany krupnik wlewamy do talerza, posypujemy zieleniną.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz