czwartek, 7 lipca 2016

Żurawianki, bułeczki drożdżowe nadziewane żurawinami.



Są bułki jagodzianki, a ja dziś upiekłam żurawianki, nawet niektóre uśmiechnięte :) Bułeczki drożdżowe z żurawiną.

składniki:

ciasto drożdżowe
konfitura z żurawin
cukier puder do posypania

wykonanie ciasta drożdżowego:

składniki:

masło (roztopione) 10 dag.
mąka 80 dag.
Drożdże świeże 5 dag.
cukier 15 dag.
Cukier waniliowy 16 gram
szczypta soli
jajko
mleko ciepłe 250 ml

Do smarowania:

1 rozbełtane jajko

wykonanie:

01 - Rozpuszczamy i studzimy masło.

02 - Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie suche składniki, dobrze je mieszamy.

03 - Do wymieszanych składników w misce wbijamy jajko i wlewamy rozpuszczone drożdże w szklance ciepłego mleka.

04 - Wyrabiamy ciasto podsypując mąką, do momentu kiedy ciasto będzie odchodziło od rąk.

05 - Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

06 - Po wyrośnięciu, ciasto chwilę ugniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

07 - Rozwałkowujemy ciasto na placek prostokątny o grubości 5-8 mm.

08 - Wycinamy okrągłe placuszki i na każdy z nich nakładamy po łyżce konfitury z żurawiny, formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

09 - Ułożone bułki na formie do pieczenia przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

10 - Po ponownym wyrośnięciu smarujemy bułki jajkiem.

11 - Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20 minut (termoobieg)

12 - Upieczone bułki posypujemy cukrem pudrem i studzimy na kratce.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz