czwartek, 7 lipca 2016
Żurawianki, bułeczki drożdżowe nadziewane żurawinami.
Są bułki jagodzianki, a ja dziś upiekłam żurawianki, nawet niektóre uśmiechnięte :) Bułeczki drożdżowe z żurawiną.
składniki:
ciasto drożdżowe
konfitura z żurawin
cukier puder do posypania
wykonanie ciasta drożdżowego:
składniki:
masło (roztopione) 10 dag.
mąka 80 dag.
Drożdże świeże 5 dag.
cukier 15 dag.
Cukier waniliowy 16 gram
szczypta soli
jajko
mleko ciepłe 250 ml
Do smarowania:
1 rozbełtane jajko
wykonanie:
01 - Rozpuszczamy i studzimy masło.
02 - Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie suche składniki, dobrze je mieszamy.
03 - Do wymieszanych składników w misce wbijamy jajko i wlewamy rozpuszczone drożdże w szklance ciepłego mleka.
04 - Wyrabiamy ciasto podsypując mąką, do momentu kiedy ciasto będzie odchodziło od rąk.
05 - Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
06 - Po wyrośnięciu, ciasto chwilę ugniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką.
07 - Rozwałkowujemy ciasto na placek prostokątny o grubości 5-8 mm.
08 - Wycinamy okrągłe placuszki i na każdy z nich nakładamy po łyżce konfitury z żurawiny, formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
09 - Ułożone bułki na formie do pieczenia przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
10 - Po ponownym wyrośnięciu smarujemy bułki jajkiem.
11 - Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20 minut (termoobieg)
12 - Upieczone bułki posypujemy cukrem pudrem i studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz