czwartek, 4 sierpnia 2016

Kiszony młody czosnek.



Bardzo idealny dodatek do kanapek i nie tylko, smaczny i zdrowy :)

surowiec:

10 główek młodego polskiego czosnku
baldachy kopru
chrzan
gorczyca 1 łyżeczka
marchewka

zalewa:

sól - 1,5 łyżki stołowej na litr zimnej wody (kranówki lub źródlanej)

wykonanie:

Do słoika wkładamy oczyszczone główki młodego czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę. Zalewamy zalewą i przykrywamy gazą słoik. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił jak ogórki. Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej. Wodę z kiszenia odstałą rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i zalewamy nią czosnek. Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce.


Do słoika wkładamy oczyszczone główki młodego czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę.

Zalewamy zalewą i przykrywamy gazą słoik. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił jak ogórki. 

Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej. 

Wodę z kiszenia odstałą rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i zalewamy nią czosnek w słoiczkach.

Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce.

Idealny dodatek do kanapek i nie tylko.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz