Dzisiaj kolejna pizza, bardzo smaczna, przygotowana z papryk, pieczarki, cukinii i sera mozzarella :)
składniki:
cukinia (cienkie plasterki)
papryka słodka czerwona (drobna kostka)
papryka słodka zielona (drobna kostka)
papryka słodka żółta (drobna kostka)
pieczarka (cienkie plasterki)
ser mozzarella wiórki
szynka wieprzowa 2 duże plastry
sos pomidorowy
natka pietruszki (drobno pokrojona)
oregano suszone
jajko do posmarowania
ciasto na pizze
wykonanie:
01 - Z ciasta rozwałkowujemy prostokąt do wymiaru formy do pieczenia.
02 - Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
03 - Ciasto smarujemy sosem pomidorowym.
04 - Układamy plasterki cukinii i na każdy plasterek nakładamy troszkę sera.
05 - Kładziemy plastry szynki a na plastrach szynki układamy plastry pieczarki, posypujemy serem i natką pietruszki.
06 - Układamy trzy pasy kolorowe z kostek papryk, zielony, żółty i czerwony, posypujemy serem.
07 - Z ciasta przygotowujemy paski na obrzeże ciasta i dwa paski oddzielające kolor papryk.
08 - Wycięte paski z ciasta przylepiamy w wyżej opisane miejsca, smarujemy jajkiem.
09 - Pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
======================================
Przepis na ciasto do pizzy:
Źródło przepisu:
składniki:
40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
4 szklanki mąki
6 łyżeczek cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka
wykonanie:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Ciasto na dobrą pizze powinno odstać 24 godziny, Wypróbowałem osobiście tą metodę i mogę stwierdzić, że ciasto po jednej dobie ma zupełnie inny smak, zapach i konsystencję. Dla cierpliwych polecam wypróbować!
======================================
Przepis na sos do pizzy:
Źródło przepisu
składniki:
2-3 świeże pomidory (można zastąpić pomidorami z puszki lub przecierem pomidorowym)
2-3 ząbki czosnku (może być też granulowany)
1 Cebula biała/czerwona lub szalotka 2-3 szt
sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier, oregano i bazylia (osobiście preferuję świeże zioła, można zastąpić suszonymi)
wykonanie:
Warzywa kroimy w kostkę, zioła siekamy nożem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebule, zeszklić, dodać pokrojony czosnek lub wycisnąć przez praskę. Następnie dodajemy pomidory, sól, pieprz, cukier i dusimy około 5-7 min, na koniec dodajemy posiekane zioła i blendujemy wszystko.
Otrzymanym sosem smarujemy pizze, układamy ser i ulubione dodatki. Osobiście na pizze polecam mozzarela.
Potrzebne składniki do pizzy.
Z ciasta rozwałkowujemy prostokąt do wymiaru formy do pieczenia. Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym.
Układamy plasterki cukinii i na każdy plasterek nakładamy troszkę sera.
Kładziemy plastry szynki, posypujemy serem.
Na plastrach szynki układamy plastry pieczarki.
Posypujemy serem.
Natką pietruszki.
Układamy trzy pasy kolorowe z kostek papryk, zielony, żółty i czerwony.
Posypujemy serem.
Z ciasta przygotowujemy paski na obrzeże ciasta i dwa paski oddzielające kolor papryk. Wycięte paski z ciasta przylepiamy w wyżej opisane miejsca, smarujemy jajkiem.
Pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz