niedziela, 14 sierpnia 2016

Polędwica z dorsza w sosie z papryką i pomidorami.


Bardzo smaczny dorsz w łagodnym sosie pomidorowym z papryką i cebulą.

składniki:

Polędwica z dorsza 50 dag.
papryka czerwona słodka
cebula czerwona połowa
cebula biała 1 szt.
3 pomidory lima bez skóry
sól
pieprz ziołowy
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
mąka do panierki
olej do smażenia

wykonanie:

Kawałki dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące z każdej strony i smażymy na gorącym oleju na słomkowy kolor. W pozostałej mące obtaczamy osoloną, pokrojoną w piórka białą cebulę. Czerwoną cebulę i paprykę również kroimy w paski i posypujemy solą.Gdy ryba się usmaży, wykładamy ją na talerz a na patelnię wkładamy czerwoną cebulę z papryką i smażymy do miękkości papryki i zeszklenia się cebuli czerwonej. Później dodajemy obtaczaną w mące białą cebulę i wszystko smażymy do momentu zmiękczenia cebul i papryki. W między czasie zagotowujemy pół litra wody z domową kostką rosołową,  pokrojonymi w kostkę pomidorami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru dodajemy usmażone składniki z patelni, wszystko mieszamy,doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia się sosu. Przygotowujemy naczynie w którym zrobimy rybę w sosie. Na dno naczynia wlewamy warstwę sosu, układamy usmażone kawałki ryby i zalewamy sosem. Pojemnik z ostudzoną rybą w sosie wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystko przeszło przyprawami.

Kawałki dorsza przyprawiamy solą i pieprzem

Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące z każdej strony.

Smażymy na gorącym oleju na słomkowy kolor. 


 W między czasie zagotowujemy pół litra wody z domową kostką rosołową,  pokrojonymi w kostkę pomidorami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. 

W pozostałej mące obtaczamy osoloną, pokrojoną w piórka białą cebulę.

Czerwoną cebulę i paprykę również kroimy w paski i posypujemy solą.

Na patelnię wkładamy czerwoną cebulę z papryką i smażymy do miękkości papryki i zeszklenia się cebuli czerwonej. 


Później dodajemy obtaczaną w mące białą cebulę i wszystko smażymy do momentu zmiękczenia cebul i papryki.

Do gotującego się wywaru dodajemy usmażone składniki z patelni, wszystko mieszamy,doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia się sosu.

Gdy ryba się usmaży, wykładamy ją na talerz.

Przygotowujemy naczynie w którym zrobimy rybę w sosie. Na dno naczynia wlewamy warstwę sosu.

Układamy usmażone kawałki ryby.

Zalewamy sosem.



Pojemnik z ostudzoną rybą w sosie wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystko przeszło przyprawami.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz