Bardzo smaczny dorsz w łagodnym sosie pomidorowym z papryką i cebulą.
składniki:
Polędwica z dorsza 50 dag.
papryka czerwona słodka
cebula czerwona połowa
cebula biała 1 szt.
3 pomidory lima bez skóry
sól
pieprz ziołowy
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
mąka do panierki
olej do smażenia
wykonanie:
Kawałki dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące z każdej strony i smażymy na gorącym oleju na słomkowy kolor. W pozostałej mące obtaczamy osoloną, pokrojoną w piórka białą cebulę. Czerwoną cebulę i paprykę również kroimy w paski i posypujemy solą.Gdy ryba się usmaży, wykładamy ją na talerz a na patelnię wkładamy czerwoną cebulę z papryką i smażymy do miękkości papryki i zeszklenia się cebuli czerwonej. Później dodajemy obtaczaną w mące białą cebulę i wszystko smażymy do momentu zmiękczenia cebul i papryki. W między czasie zagotowujemy pół litra wody z domową kostką rosołową, pokrojonymi w kostkę pomidorami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru dodajemy usmażone składniki z patelni, wszystko mieszamy,doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia się sosu. Przygotowujemy naczynie w którym zrobimy rybę w sosie. Na dno naczynia wlewamy warstwę sosu, układamy usmażone kawałki ryby i zalewamy sosem. Pojemnik z ostudzoną rybą w sosie wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystko przeszło przyprawami.
Kawałki dorsza przyprawiamy solą i pieprzem
Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące z każdej strony.
Smażymy na gorącym oleju na słomkowy kolor.
W między czasie zagotowujemy pół litra wody z domową kostką rosołową, pokrojonymi w kostkę pomidorami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
W pozostałej mące obtaczamy osoloną, pokrojoną w piórka białą cebulę.
Czerwoną cebulę i paprykę również kroimy w paski i posypujemy solą.
Na patelnię wkładamy czerwoną cebulę z papryką i smażymy do miękkości papryki i zeszklenia się cebuli czerwonej.
Później dodajemy obtaczaną w mące białą cebulę i wszystko smażymy do momentu zmiękczenia cebul i papryki.
Do gotującego się wywaru dodajemy usmażone składniki z patelni, wszystko mieszamy,doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia się sosu.
Gdy ryba się usmaży, wykładamy ją na talerz.
Przygotowujemy naczynie w którym zrobimy rybę w sosie. Na dno naczynia wlewamy warstwę sosu.
Układamy usmażone kawałki ryby.
Zalewamy sosem.
Pojemnik z ostudzoną rybą w sosie wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystko przeszło przyprawami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz