poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Pizza z wędzoną polędwicą, pieczarkami, cebulą i serem.


Są chwile takie że zachciewa się zjeść pizzę, więc zabieramy się do przygotowania i pieczemy :)

Jeżeli zrobimy więcej pizzy, możemy je zamrozić, ale, zrobione (nie pieczone :) ) pizze układamy na płaskiej deseczce i wkładamy do zamrażalki na 1-2 godziny. Gdy pizza zamrozi się to wtedy zawijamy każdą folią spożywczą i z powrotem wkładamy do zamrażalnika. Zrobione nadwyżki pizzy, pierogów, klusek śląskich czy kartaczy, zawsze zamrażam.


Składniki:

mąka 1,5 szklanki
ciepła woda 1/2 szklanki
drożdże 20 g
cukier 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
szczypta soli,
przecier pomidorowy 2 łyżki
pieczarki 3 szt.
polędwica wędzona 5 plastrów
cebula 1 szt.
ser żółty królewski 3 łyżki (startego)
sól
pieprz
koper suszony

Wykonanie:

W wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozpuszczone
drożdże, sól oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto, tak żeby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w
półplasterki. Pieczarki razem z cebulą podsmażamy do miękkości. Plasterki polędwicy kroimy na
mniejsze kawałki, podsmażamy z każdej strony. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę tworząc okrąg. Ciasto smarujemy przecierem
pomidorowym. Na cieście rozkładamy podsmażone pieczarki z cebulą , polędwicę, solimy,
pieprzymy i wierzch posypujemy żółtym serem i suszonym koprem. Pizzę pieczemy około 15-20
minut w temperaturze 200 stopni.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz