wtorek, 2 sierpnia 2016

Zupa pomidorowa z kluskami Spaetzle.


Zupa pomidorowa ugotowana na żeberkach wieprzowych, podana z kluskami Spaetzle.


składniki:

żeberka wieprzowe (mostek) 35 dag.
kluski Spaetzle
domowa kostka rosołowa (lub kupna)
włoszczyzna suszona 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
koncentrat pomidorowy 10 dag.
bazylia suszona 1 łyżeczka
pieprz ziołowy
sól
natka pietruszki do posypania
koper do posypania
śmietana 30 % do zabielenia

wykonanie:

W garnczku zagotowujemy 2 litry wody z 1 małą łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy opłukane mięso (żeberka z mostku) i kostkę rosołową. Gotujemy do miękkości mięsa, w między czasie zdejmujemy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je, i oddzielamy od kości, kroimy w kostkę i z powrotem wkładamy do garnka. W między czasie gotujemy kluski spaetzle. Do gotującej się zupy dodajemy czosnek, pieprz, bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, zabielamy zupę śmietaną, hartując śmietanę w gorącej zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i koprem.

Mięso myjemy, płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy z wody.

W garnczku zagotowujemy 2 litry wody z 1 małą łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy
opłukane mięso (żeberka z mostku) i kostkę rosołową. Gotujemy 30 minut, w między czasie
zdejmujemy szumowiny.

Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę.

Po 30 minutach gotowania wyjmujemy mięso i oddzielamy od kości.

Kroimy w kostkę i z powrotem wkładamy do garnka. 

W między czasie gotujemy kluski spaetzle.

Do gotującej się zupy dodajemy czosnek, pieprz, bazylię i koncentrat pomidorowy.

Doprowadzamy do wrzenia, zabielamy zupę śmietaną, hartując śmietanę w gorącej zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. 

 Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i koprem.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz