Wersja pomidorowej z ziemniakami i ryżem jest o dużo razy smaczniejsza niż wersja z makaronem. Pomidorowa z ryżem i ziemniakami jest zupą z dzieciństwa Mojego męża, on bardzo ją lubi.
składniki:
żeberka wieprzowe (mostek) 35 dag.
ryż 10 dag.
2 ziemniaki
domowa kostka rosołowa (lub kupna)
włoszczyzna suszona 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
koncentrat pomidorowy 10 dag.
pomidory krojone 1 puszka
bazylia suszona 1 łyżeczka
pieprz ziołowy
sól
natka pietruszki do posypania
koper do posypania
śmietana do zabielenia
wykonanie:
W garnczku zagotowujemy 2 litry wody z 1 małą łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy opłukane mięso (żeberka z mostku) i kostkę rosołową. Gotujemy 30 minut, w między czasie zdejmujemy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. Po 30 minutach gotowania wyjmujemy mięso i oddzielamy od kości, kroimy w kostkę i z powrotem wkładamy do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków. W między czasie w miseczce moczymy i płuczemy ryż. Gdy ziemniaki będą miękkie wkładamy ryż i gotujemy 10 minut aż ryż zrobi się miękki. Dodajemy czosnek, pieprz, bazylię, pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, zabielamy zupę śmietaną, lekko hartując śmietanę w gorącej zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i kopru.
Opłukane mięso (żeberka z mostku).
Opłukane mięso (żeberka z mostku).
W garnczku zagotowujemy 2 litry wody z 1 małą łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy opłukane mięso (żeberka z mostku) i kostkę rosołową. Gotujemy 30 minut, w między czasie zdejmujemy szumowiny.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę.
Obrane, wymyte ziemniaki kroimy w kostkę.
Ryż moczymy i płuczemy w zimnej wodzie.
Po 30 minutach gotowania wyjmujemy mięso i oddzielamy od kości.
Kroimy w kostkę.
Z powrotem wkładamy do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
Pomidory pokrojone w kostkę, śmietana i koncentrat pomidorowy.
Gdy ziemniaki będą miękkie wkładamy ryż i gotujemy 10 minut aż ryż zrobi się miękki. Dodajemy czosnek, pieprz, bazylię, pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy.
Hartujemy śmietanę gorącą zupą.
Doprowadzamy do wrzenia, zabielamy zupę śmietaną. Gotujemy jeszcze chwilkę, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.
Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i kopru.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz