poniedziałek, 19 września 2016
Zupa buraczkowa.
Bardzo smaczna zupa z buraczków ćwikłowych ugotowana na ćwiartkach kurczaka.
Składniki:
burak ćwikłowy 3 szt.
suszona włoszczyzna 2 łyżki
1 mały kawałek pora
ziemniaki 2 duże
ćwiartki kurczaka 2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
listki laurowe 3 listki
domowa kostka rosołowa 1 łyżka
sól
pieprz
lubczyk
śmietana 30% 3 łyżki
Wykonanie:
Umyte buraczki gotujemy w całości, studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na wiórki. W garnczku w 2 litrach osolonej wody, listkami laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną, porem, lubczykiem gotujemy ćwiartki z kurczaka. Gdy mięso zaczyna mięknąć dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i starte buraczki. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości ziemniaków i mięsa. Ugotowane do miękkości ćwiartki kurczaka wyjmujemy,obieramy z mięska i mięsko wkładamy z powrotem do garnczka z zupą. Zupę zabielamy śmietaną, w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku i po doprowadzeniu do wrzenia kończymy gotowanie.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz