poniedziałek, 19 września 2016

Zupa buraczkowa.



Bardzo smaczna zupa z buraczków ćwikłowych ugotowana na ćwiartkach kurczaka.

Składniki:

    burak ćwikłowy 3 szt.
    suszona włoszczyzna 2 łyżki
    1 mały kawałek pora
    ziemniaki 2 duże
    ćwiartki kurczaka 2 szt.
    ziele angielskie 5 szt.
    listki laurowe 3 listki
    domowa kostka rosołowa 1 łyżka
    sól
    pieprz
    lubczyk
    śmietana 30% 3 łyżki

Wykonanie:

Umyte buraczki gotujemy w całości, studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na wiórki. W garnczku w 2 litrach osolonej wody, listkami laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną, porem, lubczykiem gotujemy ćwiartki z kurczaka. Gdy mięso zaczyna mięknąć dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i starte buraczki. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości ziemniaków i mięsa. Ugotowane do miękkości ćwiartki kurczaka wyjmujemy,obieramy z mięska i mięsko wkładamy z powrotem do garnczka z zupą. Zupę zabielamy śmietaną, w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku i po doprowadzeniu do wrzenia kończymy gotowanie.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz