sobota, 29 października 2016

Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty.



Z tak dużej głowy kapusty ugotowałam mały garnczek bigosu oraz zrobiłam 20 dużych gołąbków, aLa pieczony warstwowy placek z farszu od gołąbków i kapusty. W kuchni nie powinno nic się zmarnować :)




składniki:

pozostała nie wykorzystana kapusta słodka z gołąbków
kiszona kapusta 30 dag
konserwa ze słoika 1 szt
kiełbaski śląskie 2 szt
skrzydełka kurze 2 szt
domowa kostka rosołowa 1 łyżka
przecier pomidorowy 200 gram
kawałek startej marchwi
zielenina (natka pietruszki, koper,lubczyk)

przyprawy:

sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
ziele angielskie mielone
liść laurowy mielony
czosnek granulowany

wykonanie:

Szatkujemy nożem kapustę słodką i gotujemy ją razem z 2 skrzydełkami kurzymi. Gdy skrzydełka są miękkie, wyjmujemy je i oddzielamy mięso od kostek. Rozdrobnione mięso ze skrzydełek, pokrojone kiełbaski i konserwę w kostkę, dodajemy do gotującej się kapusty, dodajemy łyżkę domowej kostki rosołowej oraz suche przyprawy (sól, mielone ziele angielskie, liść laurowy mielony, czosnek granulowany, pieprz czarny, pieprz ziołowy). Gdy kapusta słodka jest miękka dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kiszonej kapusty. Podczas gotowania często wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką. Gdy kapusta jest miękka dodajemy drobno pokrojoną zieleninę, przecier pomidorowy, próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i jeszcze gotujemy przez kilka minut.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz