Z tak dużej głowy kapusty zrobiłam aLa pieczony warstwowy placek z farszu od gołąbków z kapustą, 20 dużych gołąbków, oraz ugotowałam mały garnczek bigosu. W kuchni nie powinno nic
się zmarnować :)
Składniki na pieczony warstwowy placek z farszu od gołąbków i kapusty:
kapusta biała sparzone liście kapusty
domowa kostka rosołowa 1 łyżeczka
marchew
natka pietruszki
koper
kawałek masła
farsz do gołąbków:
Podane składniki są na farsz który również wykorzystałam do zrobienia gołąbków inaczej, czyli taki upieczony farsz z gołąbków przekładany warstwami liści kapusty.
składniki:
mięso wieprzowe - mielone 2 kg
3 woreczki ryżu
sól
pieprz
majeranek
wykonanie:
Dno brytfanki smarujemy masłem i kładziemy kilka drobnych kawałków masła. Układamy warstwę
sparzonych liści kapusty, na tak wyłożoną warstwę nakładamy warstwę farszu, posypujemy
marchwią i zieleniną, nakładamy następną warstwę z liści kapusty i na nią farsz, posypujemy
zielenina. Całość przykrywamy warstwą kolejną z liści, posypujemy zieleniną i wlewamy szklankę wody z rozmieszaną domową kostką rosołową. Brytfankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu doglądając stan upieczenia. Upieczoną troszkę studzimy i ciepłą wykładamy na półmisek. Kroimy w grube plastry i zajadamy :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz