sobota, 29 października 2016

Gołąbki inaczej, aLa pieczony warstwowy placek z farszu od gołąbków i z kapustą.



Z tak dużej głowy kapusty zrobiłam aLa pieczony warstwowy placek z farszu od gołąbków z kapustą, 20 dużych gołąbków, oraz ugotowałam mały garnczek bigosu. W kuchni nie powinno nic 
się zmarnować :)


Składniki na pieczony warstwowy placek z farszu od gołąbków i kapusty:

kapusta biała sparzone liście kapusty
domowa kostka rosołowa 1 łyżeczka
marchew
natka pietruszki
koper
kawałek masła

farsz do gołąbków:

Podane składniki są na farsz który również wykorzystałam do zrobienia gołąbków inaczej, czyli taki upieczony farsz z gołąbków przekładany warstwami liści kapusty.

składniki:

mięso wieprzowe - mielone 2 kg
3 woreczki ryżu
sól
pieprz
majeranek

wykonanie:

Dno brytfanki smarujemy masłem i kładziemy kilka drobnych kawałków masła. Układamy warstwę
sparzonych liści kapusty, na tak wyłożoną warstwę nakładamy warstwę farszu, posypujemy
marchwią i zieleniną, nakładamy następną warstwę z liści kapusty i na nią farsz, posypujemy
zielenina. Całość przykrywamy warstwą kolejną z liści, posypujemy zieleniną i wlewamy szklankę wody z rozmieszaną domową kostką rosołową. Brytfankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu doglądając stan upieczenia. Upieczoną troszkę studzimy i ciepłą wykładamy na półmisek. Kroimy w grube plastry i zajadamy :)
























Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz