środa, 26 października 2016

Bitki z karkówki, ziemniaki, surówka.


Dziś na obiad polecam soczyste bitki z karczku duszone w cebuli, podane z ziemniakami posypanymi koprem oraz z surówką warzywną ze słoika (swojskiego wyrobu). :)


składniki:

plastry karczku 1 kg
cebula 2 szt
smalec
ziemniaki
koper
surówka warzywna ze słoika
sól, pieprz kolorowy, czosnek granulowany

wykonanie:

1 - Wymyty i pokrojony w 5 plastrów karczek umieszczamy w folii i tłuczemy z obu stron tłuczkiem do mięsa.

2 - Utłuczone plastry karczku solimy i pieprzymy z obu stron.

3 - Smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa.

4 - Gdy mięso jest już miękkie wykładamy je na talerz.

5 - Kroimy cebulę w piórka, lekko solimy by zmiękła, smażymy na wolnym ogniu do momentu aż będzie miękka.

6 - W między czasie gdy smaży się cebula, gotujemy ziemniaki.

7 - Na patelnię z usmażoną cebulą układamy ponownie kawałki usmażonych plastrów karczku, dusimy razem z cebulą chwilę.

8 - Usmażone plastry karczku układamy na talerze, obok nakładamy ziemniaki oprószone koprem i sałatkę warzywną ze słoika (domowego wyrobu).










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz