Dziś na obiad polecam soczyste bitki z karczku duszone w cebuli, podane z ziemniakami posypanymi koprem oraz z surówką warzywną ze słoika (swojskiego wyrobu). :)
składniki:
plastry karczku 1 kg
cebula 2 szt
smalec
ziemniaki
koper
surówka warzywna ze słoika
sól, pieprz kolorowy, czosnek granulowany
wykonanie:
1 - Wymyty i pokrojony w 5 plastrów karczek umieszczamy w folii i tłuczemy z obu stron tłuczkiem do mięsa.
2 - Utłuczone plastry karczku solimy i pieprzymy z obu stron.
3 - Smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa.
4 - Gdy mięso jest już miękkie wykładamy je na talerz.
5 - Kroimy cebulę w piórka, lekko solimy by zmiękła, smażymy na wolnym ogniu do momentu aż będzie miękka.
6 - W między czasie gdy smaży się cebula, gotujemy ziemniaki.
7 - Na patelnię z usmażoną cebulą układamy ponownie kawałki usmażonych plastrów karczku, dusimy razem z cebulą chwilę.
8 - Usmażone plastry karczku układamy na talerze, obok nakładamy ziemniaki oprószone koprem i sałatkę warzywną ze słoika (domowego wyrobu).
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz