wtorek, 25 października 2016
Małe calzone.
Z podanego przepisu wyszło 18 małych calzone, oraz 1/4 ciasta została. Farsz można modyfikować według swoich ulubionych składników. Polecam, są bardzo smaczne i idealnie nadają się na małe party, imprezkę :)
przepis na ciasto do calzone:
składniki:
40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
mąka poznańska typ 500 4 szklanki
6 łyżeczek cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka
wykonanie:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
składniki na farsz:
parówka gruba 1 szt
ser mozzarella 125 gram
ser radamer starty 3 łyżki
sos pieczarkowy z warzywami 250 ml
natka pietruszki
koper
wykonanie farszu:
Parówkę bez skórki, ser mozzarella,natkę pietruszki i koper kroimy bardzo drobno. Wszystkie składniki drobno pokrojone dodajemy do sosu pieczarkowego, dodajemy również 3 łyżki startego sera radamer. Wszystko mieszamy.
wykonanie calzone:
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta cienkie placki. Maszynką do zlepiania dużych pierogów wycinamy kółka z placka ciasta. Zlepiamy maszynką duże pierogi kładąc po 2 małe łyżeczki farszu. Zlepione mini calzone układamy na wyłożonej papierem dopieczenia blasze. Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawiamy blachę z ułożonymi calzone do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, do pięknego zarumienienia się calzone. Po upieczeniu zsuwamy z papierem na kratkę i studzimy.
Składniki do zrobienia farszu.
Zrobiony farsz.
Z rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi calzone.
Nakładamy farsz.
Zlepiamy.
Nożem obcinamy wyciśnięte z maszynki ciasto.
I mamy zlepionego, gotowego pieroga calzone :)
Pierogi calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Wszystkie smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz