piątek, 14 października 2016
Calzone z serem, pieczarkami i cebulką.
Bardzo smaczne, chrupiące z ciągnącym się serem calzone. Z przepisu wychodzi 5 dużych calzone. Polecam :)
składniki:
ciasto na pizze
sos pomidorowy
pieczarki 3 szt.
cebula biała 1 szt
cebula czerwona połowa
ser mozzarella 4 małe kulki
sól
pieprz
papryka czerwona słodka suszona
oregano
papryka słodka mielona
wykonanie farszu:
Pokrojone drobno pieczarki, cebule, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.
Ciasto na pizze.
składniki:
40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
4 szklanki mąki
6 łyżeczek cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka
wykonanie ciasta:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie calzone:
Ciasto dzielimy na cztery części, piąty placek wychodzi z odciętych kawałków. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze o średnicy 23 cm. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz. Na farsz układamy 10 połówek kulek sera mozzarella. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 20
minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, calzone muszą być ładnie zarumienione.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz