piątek, 14 października 2016

Calzone z serem, pieczarkami i cebulką.



Bardzo smaczne, chrupiące z ciągnącym się serem calzone. Z przepisu wychodzi 5 dużych calzone. Polecam :)

składniki:

ciasto na pizze
sos pomidorowy
pieczarki 3 szt.
cebula biała 1 szt
cebula czerwona połowa
ser mozzarella 4 małe kulki
sól
pieprz
papryka czerwona słodka suszona
oregano
papryka słodka mielona

wykonanie farszu:

Pokrojone drobno pieczarki, cebule, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.

Ciasto na pizze.

składniki:

40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
4 szklanki mąki
6 łyżeczek cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka

wykonanie ciasta:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

Wykonanie calzone:

Ciasto dzielimy na cztery części, piąty placek wychodzi z odciętych kawałków. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze o średnicy 23 cm. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz. Na farsz układamy 10 połówek kulek sera mozzarella. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem. Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 20
minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, calzone muszą być ładnie zarumienione.

















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz