Z tak dużej głowy kapusty zrobiłam 20 dużych gołąbków, aLa pieczony warstwowy placek z farszu od gołąbków i kapusty, oraz ugotowałam mały garnczek bigosu. W kuchni nie powinno nic się zmarnować :)
Przepis na 20 gołąbków.
Składniki:
kapusta biała 1 duża głowa ponad 5 kg
domowa kostka rosołowa 2 łyżki
1 słoiczek 200 ml koncentratu pomidorowego
skrzydełka kurczaka 1 kg
marchew
natka pietruszki
koper
farsz do gołąbków:
Podane składniki są na farsz który również wykorzystałam do zrobienia gołąbków inaczej, czyli taki upieczony farsz z gołąbków przekładany warstwami liści kapusty.
składniki:
mięso wieprzowe - mielone 2 kg
3 woreczki ryżu
sól
pieprz
majeranek
wykonanie gołąbków:
W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmiemy 20 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do wyłożenia dna garnka w którym będą gotować się gołąbki oraz do ich przykrycia. W między czasie nastawiamy wodę w której będziemy gotować skrzydełka z kurczaka i przygotujemy z tego wywar do zalania gołąbków. Gdy zaczną gotować się skrzydełka zdejmujemy szumowiny, doprawiamy do smaku, dodajemy kostkę rosołową (swojską), sól, pieprz. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy liście kapusty. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki warstwami, warstwa gołąbków, warstwa skrzydełek, posypujemy drobno pokrojoną marchwią i zieleniną, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1-1,5 godziny do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Pozostałą kapustę wykorzystujemy do zrobienia gołąbków inaczej, takie upieczony farsz z gołąbków przekładany warstwami liści kapusty.
Do zmielenia użyłam 2 kg schabu.
Mięso zmieliłam przez sitko 4 mm.
Główkę kapusty o wadze 5 kg. parzymy w większym garnku.
Stopniowo zdejmujemy sparzone liście z kapusty, ścinamy grubszy badyl z liścia.
Nakładamy na liść przygotowany farsz.
Zwijamy gołąbka.
Gotowy, zwinięty gołąbek.
Na dno garnka w którym będziemy gotować gołąbki układamy warstwę z liści kapusty,
Na warstwę z liści kapusty układamy warstwę z gołąbków.
Posypujemy marchwią i zieleniną.
Układamy warstwę ze sparzonych skrzydełek kurzych.
Warstwę ze skrzydełek przykrywamy kolejną warstwą gołąbków.
Posypujemy marchwią i zieleniną.
Całość przykrywamy liśćmi z kapusty.
Posypujemy zieleniną i zalewamy wywarem ze skrzydełek kurzych.
Gotowe, ugotowane gołąbki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz