sobota, 29 października 2016

Gołąbki gotowane na wywarze z drobiowych skrzydełek.



Z tak dużej głowy kapusty zrobiłam 20 dużych gołąbków, aLa pieczony warstwowy placek z farszu od gołąbków i kapusty, oraz ugotowałam mały garnczek bigosu. W kuchni nie powinno nic się zmarnować :)


Przepis na 20 gołąbków.

Składniki:

kapusta biała 1 duża głowa ponad 5 kg
domowa kostka rosołowa 2 łyżki
1 słoiczek 200 ml koncentratu pomidorowego
skrzydełka kurczaka 1 kg
marchew
natka pietruszki
koper

farsz do gołąbków:

Podane składniki są na farsz który również wykorzystałam do zrobienia gołąbków inaczej, czyli taki upieczony farsz z gołąbków przekładany warstwami liści kapusty.

składniki:

mięso wieprzowe - mielone 2 kg
3 woreczki ryżu
sól
pieprz
majeranek

wykonanie gołąbków:

W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmiemy 20 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do wyłożenia dna garnka w którym będą gotować się gołąbki oraz do ich przykrycia. W między czasie nastawiamy wodę w której będziemy gotować skrzydełka z kurczaka i przygotujemy z tego wywar do zalania gołąbków. Gdy zaczną gotować się skrzydełka zdejmujemy szumowiny, doprawiamy do smaku, dodajemy kostkę rosołową (swojską), sól, pieprz. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy liście kapusty. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki warstwami, warstwa gołąbków, warstwa skrzydełek, posypujemy drobno pokrojoną marchwią i zieleniną, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1-1,5 godziny do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Pozostałą kapustę wykorzystujemy do zrobienia gołąbków inaczej, takie upieczony farsz z gołąbków przekładany warstwami liści kapusty.

Do zmielenia użyłam 2 kg schabu.

Mięso zmieliłam przez sitko 4 mm.


Główkę kapusty o wadze 5 kg. parzymy w większym garnku.

Stopniowo zdejmujemy sparzone liście z kapusty, ścinamy grubszy badyl z liścia.

Nakładamy na liść przygotowany farsz.

Zwijamy gołąbka.



Gotowy, zwinięty gołąbek.



Na dno garnka w którym będziemy gotować gołąbki układamy warstwę z liści kapusty,

Na warstwę z liści kapusty układamy warstwę z gołąbków.

Posypujemy marchwią i zieleniną.

Układamy warstwę ze sparzonych skrzydełek kurzych. 


Warstwę ze skrzydełek przykrywamy kolejną warstwą gołąbków.

Posypujemy marchwią i zieleniną.

Całość przykrywamy liśćmi z kapusty.

Posypujemy zieleniną i zalewamy wywarem ze skrzydełek kurzych.

Gotowe, ugotowane gołąbki.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz