Do wykonania tortu wykorzystałam owoce wiśni z nalewki.
składniki:
biszkopty 2 sztuki rozcięte na 4 placki
krem czekoladowy 1 opakowanie
krem śmietankowy 1 opakowanie
powidła
wiśnie z nalewek
herbata z cytryną do nasączenia placków 3 szklanki
Przepis na biszkopt.
Składniki:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu 10%
cukier waniliowy
przygotowanie:
oddzielamy żółtka i białko, z białka ubijamy pianę po ubiciu dodajemy cukier waniliowy i
cukier i miksujemy dalej do uzyskania puszystej masy. W oddzielnej miseczce do żółtek
dodajemy proszek do pieczenia i ocet i łyżką dobrze rozmieszać, wymieszane dodać do wcześniej
miksowanej masy z piany jajek i miksować 3-4 minuty żeby dobrze połączyć, dodajemy mąkę i
dalej miksujemy do uzyskania dobrego połączenia produktów. Wlewamy ciasto do wcześniej
wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą prodiża i pieczemy 25 minut, po upieczeniu
wyłączyć prodiż i nie podnosząc pokrywy czekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt.
Wykonanie tortu:
1 - Przygotowujemy kremy według instrukcji na opakowaniach.
2 - Nasączamy placek biszkoptu, nakładamy cienką warstwę powideł na które układamy warstwę
wiśni z nalewek.
3 - Na warstwę wiśni nakładamy warstwę śmietankowego kremu.
4 - Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go i nakładamy
warstwę kremu czekoladowego.
5 - Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu
śmietankowego.
6 - Nakładamy kolejny czwarty placek biszkoptowy i nakładamy krem czekoladowy na boki i
wierzch tortu, dokładnie rozsmarowujemy.
7 - Na koniec dekorujemy tort według swojego upodobania.
8 - Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przygotowujemy kremy według instrukcji na opakowaniach.
Nasączamy placek biszkoptu, nakładamy cienką warstwę powideł na które układamy warstwę
wiśni z nalewek.
Na warstwę wiśni nakładamy warstwę śmietankowego kremu.
Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go i nakładamy warstwę kremu czekoladowego.
Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu
śmietankowego.
Nakładamy kolejny czwarty placek biszkoptowy i nakładamy krem czekoladowy na boki i
wierzch tortu, dokładnie rozsmarowujemy.
Na koniec dekorujemy tort według swojego upodobania.
Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz