niedziela, 9 października 2016

Krokiety z chińskim nadzieniem, aLa sajgonki.



Są to kolejne zrobione krokiety z farszem z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chińskich.
"Mieszanka chińska to idealna propozycja dla kulinarnych smakoszy. Świetnie skomponowany mix warzyw takich jak: kiełki fasoli Mung, pędów bambusa, marchewki, cebuli, grzybów chińskich oraz papryki i pora, zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających entuzjastów kuchni azjatyckiej. Idealnie pasuje to drobiu, mięs oraz ryżu i chińskiego makaronu". Zamiast ryżu użyto kaszy gryczanej i wyszły idealne :)

składniki:

mieszanka chińska 1 opakowanie 750 gram.
filet z kurczaka 1 kg.
przyprawa do dań chińskich Fix Knorr
kasza gryczana 100 gram
sól
pieprz
papryka czerwona słodka
bazylia
sos sojowy
olej do smażenia

wykonanie:

Na patelni z dodatkiem 4 łyżek oleju dusimy zamrożoną mieszankę chińską z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą,pieprzem i sosem sojowym ciemnym. Usmażoną mieszankę chińską wykładamy do miski w której będziemy przygotowywać farsz. w garnczku parzymy w osolonej wodzie torebkę kaszy gryczanej, po sparzeniu studzimy i dodajemy do miski z farszem. Na patelni z małą zawartością oleju smażymy mięso drobiowe pokrojone w drobną kostkę przyprawione przyprawą Fix do dań chińskich, podczas smażenia rozdrabniamy je, żeby nie było posklejane. Podsmażone mięso dodajemy do miski z warzywami i kaszą gryczaną. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i studzimy.

Przygotowanie ciasta:

składniki: na 21 placków

6 jajek
3 szklanki mleka
3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
6 łyżek oleju
4,5 szklanki mąki
szczypta soli

wykonanie:

Do miski wlewamy mleko, wodę, olej, sól i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.


Przygotowanie krokietów:

Rozkładamy usmażony placek i nakładamy farsz. Zawijamy tak żeby każdy krokiet był dokładnie zwinięty, każdy krokiet namaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiano. Pamiętajmy żeby na patelni była odpowiednia ilość oleju. Usmażone krokiety odtłuszczamy na ręcznikach papierowych i układamy na talerzu. Możemy podawać je z barszczem czerwonym.


















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz