Smaczna rybka z duszonymi warzywami. Do panierowania ryby użyłam tym razem mąki żytniej 2000, jest o dużo razy lepsza niżeli zwykła mąka pszenna. :)
Składniki:
miruna 4 filety ze skórą
marchew 1 sztuka
pietruszka korzeń 1 sztuka
por 10 cm
seler 1 mały
cebula czerwona połowa
przecier pomidorowy 1 łyżka
sól
pieprz ziołowy
mąka żytnia 2000
Wykonanie:
Ryby rozmrażamy na sicie, tak żeby woda ściekała do miseczki. Rozmrożone ryby płuczemy, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka. Por i cebulę kroimy w plasterki.Starte warzywa przyprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy przecier pomidorowy z połową szklanki przegotowanej wody. Dusimy pod przykryciem do ich miękkości. Kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz a na patelnię wkładamy uduszone warzywa. Warzywa podsmażamy przez kilka minut, dodajemy kawałki usmażonej ryby i jeszcze przykryte dusimy kolejne 5 minut. Rybkę podajemy z ziemniakami i uduszonymi warzywami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz