niedziela, 22 stycznia 2017

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami dyni i słonecznika.



Bardzo smaczny kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie, posypany pestkami dyni i słonecznika.



Składniki:

zaczyn:

100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
120 ml wody
3 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego

ciasto właściwe:

cały zaczyn
mąka pszenna chlebowa typ 750 - 500 g
mleko  350 ml
sól 1 płaska łyżka

Margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy
Pestki z dyni i słonecznika do posypania ciasta

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 

Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy mleko. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.







Udanego pieczenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz