Bardzo smaczne ciasto bez pieczenia, świetnie nadające się do porannej lub popołudniowej kawy.
Składniki:
Herbatniki (Botinki) 3 opakowania po 200 g
budyń śmietankowy lub waniliowy 2 opak.
masa kajmakowa 1 puszka
śmietan-fix 2 opak.
mleko 600 ml
masło 1 opak.
śmietana 30% 0,5 l
czekolada gorzka 10 dag
Wykonanie:
Wykonanie na standardowej blasze do pieczenia.
1 - Na blachę wykładamy 1 warstwę herbatników.
2 - Podgrzewamy puszkę z masą kajmakową (3 min).
3 - Podgrzaną masę wykładamy na warstwę herbatników.
4 - Nakładamy kolejną warstwę z herbatników na masę kajmakową.
Masa budyniowa:
W 600 ml mleka z łyżeczką cukru gotujemy budynie. Ugotowane budynie studzimy, do
ostudzonych dodajemy kostkę masła i miksujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na
herbatniki, tworząc kolejną warstwę. Masę budyniową przykrywamy herbatnikami.
Masa śmietankowa:
Miksujemy śmietanę z 2 opakowaniami śmietan-fixu i łyżeczką cukru. Tak przygotowaną masę
wykładamy na herbatniki i posypujemy startą gorzką czekoladą.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz