niedziela, 8 stycznia 2017

Kotlet mielony z serem mozzarella, ziemniaki i mizeria.



Z podanego przepisu wychodzi 10 kotletów z niespodzianką (kulką serową). Przepis jest na dwie porcję, pozostałe kotlety możemy zużyć na takie sobie podjadanie :D


Składniki:

mięso wieprzowe z łopatki 1 kg
ziemniaki 4 szt
ser mozzarella małe kulki 10 szt (1 opakowanie)
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek do smaku
bazylia suszona do smaku
czosnek 3 ząbki
cebula połowa
jajka kurze 2 szt
ogórek świeży
śmietana 30%
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wypłukane, osuszone mięso mielimy razem z czosnkiem i cebulą, doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem do smaku, wbijamy jajka i wyrabiamy farsz do odpowiedniej kleistości. Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Z farszu formujemy kotlety, do każdego wkładamy po jednej kulce sera mozzarella, ładnie zlepiamy i układamy na rozgrzanej z tłuszczem patelni. Smażymy kotlety z obu stron na rumiany kolor, kilkakrotnie przewracamy kotlety podczas smażenia. W między czasie obieramy ogórki ze skórki, kroimy w plasterki i robimy mizerię, doprawiamy solą, bazylią i pieprzem do smaku, dodajemy śmietanę i mieszamy wszystkie składniki. Gdy kotlety usmażą się wykładamy je na talerze, dodajemy ziemniaki i mizerię którą dekorujemy 3 kwiatkami zrobionymi z plasterków ogórka.
















Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz