poniedziałek, 9 stycznia 2017

Zupa z klopsami i łazankami.


Smaczna zupa, smakuje szczególnie zimą w mroźne zimowe dni.


Składniki:

mięso mielone wieprzowe z łopatki 30 dag
włoszczyzna suszona 2 łyżki stołowe
seler naciowy 2 łyżki stołowe
por 5 cm
domowa kostka rosołowa 1 łyżka stołowa
sok z kiszonej kapusty 100 ml
makaron łazanki 1 szklanka
liść laurowy 2 szt
ziele angielskie 4 szt
sól do smaku
śmietana 30% 2 stołowe łyżki
pieprz ziołowy do smaku
suszony lubczyk 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
bułka tarta 1 łyżka stołowa
majeranek 1 mała łyżeczka

Wykonanie:

klopsy:

Do zmielonego mięsa dodajemy przeciśnięty przez praską czosnek, majeranek, bułkę tartą,
pieprz, sól. Wyrabiamy mięso z przyprawami. Z wyrobionego mięsa formujemy klopsy.

zupa:

W 1,5 litra wody z dodatkiem domowej kostki rosołowej, suszonej włoszczyzny, selera, pora,
liści laurowych, ziela angielskiego, gotujemy klopsy (około 10-15 minut). Ugotowane klopsy
wyjmujemy i do wywaru zupy dodajemy suszony lubczyk, makaron łazanki i gotujemy do jego
miękkości. Gdy makaron będzie miękki dodajemy ponownie klopsy do garnka, zakwaszamy sokiem
z kapusty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut, zabielamy
śmietaną i kończymy gotowanie.













Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz