Bardzo smaczna i zdrowa ryba, smażona tuszka morszczuka podana z ziemniakami i surówką.
Danie dla dwóch osób.
Składniki:
tusze z morszczuka 2 szt.
ziemniaki 4 szt.
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
cebula połowa
oliwa
kiszona kapusta z żurawiną
===surówka===
surówka z kiszonej kapusty
Składniki:
kiszona kapusta z żurawiną
cebula
oliwa
pieprz ziołowy
Wykonanie surówki:
Kapustę lekko odciskamy z soku, dodajemy pokrojoną połowę cebuli w drobną kostkę, pieprz
ziołowy, troszkę oliwy i wszystko dokładnie mieszamy.
===Wykonanie dania===
Tusze z morszczuka pozbawiamy łusek, wnętrzności, dobrze płuczemy, posypujemy solą i
pieprzem ziołowym. Smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. W między czasie
gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu zlewamy wodę i odparowujemy, tłuczemy i nakładamy na
talerz. Podajemy z usmażoną tuszą morszczuka i surówką z kiszonej kapusty.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz