środa, 22 lutego 2017

Zupa fasolowa na wędzonce.



Rozgrzewająca, bardzo smaczna zupa fasolowa ugotowana na wędzonce. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająco na tyle że zupy nie potrzeba dosalać.


Składniki na 3 litry zupy:

Fasola piękny Jaś 0,5 kg
ziemniaki 2 szt.
suszona włoszczyzna 2 łyżki
mrożony lubczyk 2 łyżki
korzeń pietruszki 1 szt.
koper mrożony 1 łyżeczka
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
wędzone podgardle 5 plastrów
wędzony chudy boczek 5 plastrów
wędzone ćwiartki z kurczaka 2 szt.
cebula 1 mała
liść laurowy 5 szt.
ziele angielskie 8 ziaren
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
papryka słodka 1 łyżeczka

Wykonanie:

Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 4-5 godzin. Po czasie moczenia, fasolę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z 2 litrami wody. Gotujemy 1 godzinę, jeżeli fasola jest na 80 % miękka, dokładamy ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową, marchew, korzeń pietruszki. W między czasie smażymy skwarki z boczku i podgardla z cebulą. Usmażone skwarki z cebulą, bez wytopionego tłuszczu, przekładamy łyżką cedzakową do gotującej się zupy. Dodajemy pozostałe przyprawy, lubczyk i koper. Do gotującej się zupy wkładamy 2 wędzone ćwiartki z kurczaka i gotujemy 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy, studzimy i obieramy z mięsa. Mięso z ćwiartek kurczaka kroimy w kawałki i dodajemy do gotującej się zupy, dodajemy również łyżkę majeranku. Gdy wszystkie składniki zupy są miękkie to próbujemy smak zupy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie. Zupę nalewamy do talerzy i konsumujemy.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz