sobota, 25 marca 2017

Bitki z łopatki z cebulą, papryką do chleba.



Bardzo smaczne, mięciutkie bitki, uduszone z cebulą i papryczkami. Tak przygotowane bitki możemy podawać na różne sposoby, z ziemniakami, kaszami, kluskami czy makaronem. Ja dziś proponuję z chlebem.


Składniki:

4 grube plastry z łopatki wieprzowej
cebula biała 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
papryczki zielone małe 15 szt.
tłuszcz do smażenia

Przyprawy:

Wszystkie przyprawy mieszamy.

sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
papryka słodka
czosnek granulowany
majeranek

Wykonanie:

Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Z obu stron posypujemy przyprawami, przyprawy wcieramy w mięso. Przyprawione plastry mięsa układamy w misce i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem układamy plastry mięsa i smażymy z obu stron na rumiany kolor. W między czasie kroimy cebule w plastry. Papryczki czyścimy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paski 1 cm. Pokrojone papryczki mieszamy z pokrojonymi cebulami, lekko solimy. Gdy plastry mięsa są obsmażone z obu stron na rumiany kolor, wsypujemy na wierzch mięsa pomieszane papryczki z cebulą, przykrywamy pokrywką patelnię i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Uduszone bitki z cebulą i papryczkami możemy podać z ziemniakami czy kaszą, ale ja proponuję podać z chlebem, najlepiej z domowego wypieku.


















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz