sobota, 25 marca 2017

Błękitny sernik na zimno.



Taki, kolejny błękitny sernik na zimno proponuję do kawy lub herbaty.


Składniki:

herbatniki 30 szt.
twaróg zmielony do serników (President) 1 kg.
cukier puder 3 łyżki
śnieżki 2 opakowania
mleko zimne 1 szklanka
galaretki niebieskie 2 opakowania
galaretki z czarnej porzeczki 2 opakowania
woda wrząca 1 litr

Potrzebna blacha o wymiarach 30 x 25 x 6 cm.

Wykonanie:

Spód blachy przykrywamy folią aluminiową, układamy warstwę herbatników. Zagotowujemy pół litra wody,rozpuszczamy w niej 2 galaretki, ja użyłam niebieskie i studzimy. Do misy miksera wlewamy mleko, wsypujemy śnieżki i cukier. Miksujemy 3-4 minuty aż powstanie gęsta śmietana. Dodajemy ser i miksujemy chwilę aż ubita śmietana połączy się z serem. Stopniowo dodajemy ostudzone galaretki i miksujemy do momentu dobrego połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wlewamy na wyłożone herbatnikami dno formy. Równo rozprowadzamy masę serową, wstawiamy do lodówki. Ponownie zagotowujemy pół litra wody i rozpuszczamy w niej kolejne, z czarnej porzeczki galaretki. Gdy galaretki będą lekko gęstnieć, wylewamy na zastygłą warstwę masy serowej. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po kilku godzinach możemy kroić sernik w kawałki i do kawusi lub herbatki, jak kto woli.











Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz