Bardzo smaczne zrazy podane z ziemniakami, buraczkami oraz polane sosem pieczeniowym.
Składniki:
6 plastrów schabu
boczek wędzony 6 plasterków
ogórki kiszone 3 małe
cebula 1 szt.
buraki 3 szt.
musztarda
sól
pieprz
sos pieczeniowy
smalec wieprzowy do smażenia
Wykonanie ciemnego sosu pieczeniowego:
Składniki sosu:
suszona włoszczyzna
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 5 szt.
lubczyk suszony 2 łyżki
sos sojowy ciemny 3-4 łyżki
mąka ziemniaczana do zagęszczenia 3 łyżeczki
majeranek 1 łyżka
pieprz ziołowy
pieprz czarny
sól
woda 0,7 l
śmietana do zabielenia 2-3 łyżki
Wykonanie sosu:
Gotujemy wodę ze wszystkimi składnikami, oprócz mąki. Gotujemy do miękkości suszonych
warzyw. Gdy warzywa są miękkie, doprawiamy do smaku i zagęszczamy sos. Możemy zabielić 2-3
łyżkami śmietany
Wykonanie dania:
Plastry schabu rozbijamy na cienkie placki, przyprawiamy pieprzem i solą, smarujemy
musztardą, układamy na każdy placek mięsa plasterek boczku i pokrojony w kostkę ogórek z
cebulą. Każdy placek mięsny zwijamy i osznurowujemy cienką przędzą jak szyneczkę. Na dużej
patelni rozgrzewamy smalec wieprzowy i układamy zrazy. Smażymy na wolnym ogniu do
zrumienienia ze wszystkich stron. W między czasie gotujemy w osobnych garnczkach buraki i
ziemniaki. Usmażone roladki wyjmujemy z patelni i wkładamy do garnka z przygotowanym sosem
pieczeniowym. Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia roladek kilka minut. W między czasie
smażymy z cebulką wcześniej ugotowane i starte buraczki. Zrazy podajemy z ziemniakami i
buraczkami, polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz