poniedziałek, 27 lutego 2017

Pieczone roladki z pieczonymi ziemniakami.



Bardzo smaczne, pieczone roladki z ziemniakami.


Składniki na 2 porcje:

ziemniaki 4 szt.
boczek wieprzowy surowy, wędzony (plastry)
mięso mielone 30 dag
2-3 strączki, marynowanej, ostrej papryczki chili
czosnek mielony
pieprz
sól
pieprz ziołowy
koper

Wykonanie:

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, kilka minut wyrabiamy. Na matę do zwijania
rolad układamy plasterki boczku, na dolny brzeg kładziemy wycięty z sera kawałek. Na
pozostałej części układamy cienką warstwę mięsa mielonego. Przy pomocy maty zwijamy roladę,
którą zawiniemy w kawałek folii aluminiowej, tak jak zawijamy cukierki. Tak samo robimy z
drugą roladą. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Nacinamy
każdego ziemniaka z obu stron i wkładamy w nacięcia cienkie plasterki boczku. Solimy,
pieprzymy i każdego zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane roladki i ziemniaki
układamy na blasze, pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone
roladki i ziemniaki podajemy z marynowanym ogórkiem, papryczką lub surówką.





















Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz