piątek, 31 marca 2017

Klopsy w sosie pomidorowym z koprem, kluski śląskie, ogórek marynowany.



Klopsy wieprzowe podane z domowego wyrobu kluskami śląskimi, sosem i ogórkiem marynowanym.


Składniki:

klopsy 8 szt.
kluski śląskie 20 szt.
woda 1 litr
pomidory krojone 1 puszka 400 ml
domowa kostka rosołowa 1 łyżka
suszona włoszczyzna 3 łyżki
koper pół pęczka
czosnek płatki 1 łyżeczka
papryka czerwona mielona 1 łyżeczka
pieprz ziołowy
pieprz czarny
sól
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 5-6 ziaren
lubczyk suszony 2 łyżki
sos sojowy ciemny 3-4 łyżki
mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
ogórki marynowane

Wykonanie:

W litrze wody zagotowujemy włoszczyznę, domową kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy wywar na sos będzie się gotować, przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Dodajemy zrobione wcześniej klopsy, sos sojowy, czosnek, lubczyk i drobno pokrojony koper, gotujemy do miękkości włoszczyzny i klopsów (około 15 minut). Po 15 minutach gotowania klopsy wyjmujemy na talerz, dodajemy pokrojone pomidory, paprykę i doprowadzamy do wrzenia. Wywar sosu zagęszczamy mąką ziemniaczaną i zabielamy 3 łyżkami śmietany. Ponownie wkładamy klopsy do zagęszczonego sosu, doprowadzamy do wrzenia, kończymy gotowanie. W między czasie gotujemy 1,5 litra wody osolonej, do gotującej wody wkładamy łyżką cedzakową zrobione wcześniej kluski śląskie. Kluski gotujemy do momentu wypłynięcia ich na wierzch (do góry). Ugotowane kluski podajemy razem z klopsami polanymi sosem, oraz z pokrojonym ogórkiem marynowanym.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz