poniedziałek, 20 marca 2017

Sernik truskawkowo mandarynkowy na zimno.



Bardzo smaczny sernik z wtopionymi owocami truskawki i mandarynki.


Składniki:

serek waniliowy homogenizowany 0,6 kg.
galaretka cytrynowa 2 opak.
galaretka wiśniowa 2 opak.
galaretka kiwi 2 opak.
mandarynka 2 szt.
truskawki 25 dag
herbatniki

Wykonanie:

Rozrabiamy 2 galaretki cytrynowe zalewając dwoma szklankami wrzącej wody, dokładnie mieszamy, żeby galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretki będą miały konsystencję kisielu wlewamy do miski z serkiem homogenizowanym i dobrze mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy masę do foremki wcześniej wyłożonej herbatnikami. Wymyte, przekrojone na połówki truskawki zanurzamy w warstwie serowej. Wstawiamy do lodówki żeby stężała masa serowa. W między czasie rozrabiamy 2 wiśniowe galaretki w pół litra wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretki będą miały konsystencję kisielu wlewamy na wierzch zastygniętej masy serowej. Układamy warstwę z plasterka i kawałków mandarynki, bez skórki, i zalewamy kolejną tężejącą galaretką z kiwi. Formę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wykładamy sernik z formy na duży talerz i kroimy w kawałki.












Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz