wtorek, 4 kwietnia 2017

Biszkopt według Marioli.



Biszkopt który zawsze się uda jeżeli użyjemy odpowiedniego typu mąki. Typ 400 450.


Składniki na biszkopt:

Mąka pszenna typ 405-450 szklanka
Mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
Cukier pół szklanki
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Jajka 4 szt.
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu 10%

Wykonanie biszkoptu:

Oddzielamy żółtka od białka, z białka ubijamy pianę, po ubiciu dodajemy cukier waniliowy i
cukier i miksujemy dalej do uzyskania puszystej masy. W oddzielnej miseczce do żółtek
dodajemy proszek do pieczenia, ocet i łyżką dobrze rozmieszać, wymieszane dodać do
wcześniej miksowanej masy z piany jajek i miksować 3-4 minuty, żeby dobrze połączyć dodane
składniki. Dodajemy mąkę i dalej miksujemy do uzyskania dobrego połączenia składników.
Wlewamy ciasto do wcześniej wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą prodiża i
pieczemy 25 minut, po upieczeniu wyłączyć prodiż i nie podnosząc pokrywy czekamy 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy biszkopt.










Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz