Dziś polecam smażone uda kacze z ziemniakami i tegorocznymi lekko kiszonymi (małosolnymi) ogórkami.
Składniki na 2 porcje:
nogi kacze 2 szt.
ziemniaki 6 szt.
ogórki kiszone (małosolne) 4 szt.
żurawina mrożona 10 szt.
bazylia czubki 2 szt.
cebula połowa
lubczyk mrożony
Przyprawy:
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
papryka czerwona mielona
czosnek granulowany
Wykonanie:
Wymyte, oczyszczone kacze uda przyprawiamy wymieszanymi przyprawami. Smażymy na gorącej patelni bez tłuszczu, tłuszcz wytopi się z udek. W między czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Podczas smażenia udek, gdy się zarumienią, kilka razy podlewamy wodą żeby były soczyste i miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy na udka pokrojoną w piórka cebulę i lubczyk. Smażymy pod przykryciem do miękkości mięsa i cebuli. Usmażone uda podajemy z ugotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym, dekorujemy żurawiną i bazylią.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz