sobota, 22 kwietnia 2017

Bułki zwykłe, pszenne.



Dziś upiekłam kolejne bułki, również bardzo smaczne, zwykłe, pszenne. Bardzo prosty przepis na wykonanie zwykłych smacznych bułek. Polecam :)


Przepis na 9   90-93 gramowych bułek.

Składniki:

mąka pszenna Typ 650 50 dag
świeże drożdże 25 gram
ciepła woda 250 ml
płaska łyżeczka soli
5 łyżek oleju

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, sól i rozrobione w pół szklanki ciepłej wody drożdże oraz pozostałą wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posypujemy mąką bułki i nadcinamy je tępą stroną noża. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułkami i pieczemy 20 minut. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.


















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz