czwartek, 20 kwietnia 2017
Galareta drobiowa.
Dla lubiących galarety, proponuję galaretę drobiową.
Składniki:
ćwiartki z kurczaka 3 szt.
skrzydełka kurczaka 6 szt.
szyjki kacze 3 szt.
1 kg kurzych nóżek
woda 2 litry
Przyprawy:
domowa kostka rosołowa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz czarny
pieprz ziołowy
ziele angielskie
liście laurowe
Wykonanie:
W 2 litrach osolonej wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy nóżki, skrzydełka i kacze szyje, gotujemy 1 godzinę, mięsa wyjmujemy z garnka, studzimy. Po ostudzeniu obieramy z mięsa. Wywar przecedzamy na sicie z kawałkiem gazy i wlewamy do wymytego garnczka. Obrane mięska z szyjek, nóżek i skrzydełek troszkę rozdrabniamy. Wywar doprawiamy pieprzem i solą do smaku i gotujemy około 30 minut. Nalewamy 4 łyżki stołowe wywaru do spodeczka i ostudzony wstawiamy do lodówki dla sprawdzenia czy stężeje z niego galareta, jeżeli będzie mało ścięta więc musimy wywar doprowadzić do wrzenia i zredukować więcej wody. W między czasie przygotowujemy salaterki do których dodajemy rozdrobnione mięska i zalewamy wywarem, studzimy. Ostudzone wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje galareta.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz