sobota, 15 kwietnia 2017
Smażone kotlety z farszu do białej kiełbasy.
Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu farsz do kiełbasy białej, według przepisu mojego męża. Zamiast wołowiny użyłam wieprzowego schabu. Usmażone z farszu kotlety są bardzo smaczne, przysmak wielu masarzy.
Surowiec na 3 kg farszu:
boczek chudy 0,5 kg
podgardle chude 0,5 kg
ścinki ze schabu 1 kg
schab 1 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze:
Pieprz czarny 0,01/kg
Czosnek 0,01/kg
Majeranek 0,01/kg
Sól 0,20/kg
Wykonanie:
Podgardle i boczek przepuszczamy przez sitko 12 mm, schab przepuszczamy przez sitko 8 mm. Połowę zmielonego przez sitko boczku i podgardla przepuszczamy przez sitko 8 mm. Tak zmielone mięsa wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Wyrabiamy do kleistości farszu. Wyrobiony farsz wstawiamy przykryty do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie chwilę wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety i smażymy na wolnym ogniu do miękkości i zarumienienia się z obu stron.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz