Smaki kuchni kolonijnej, smaki z dziecinnych lat. Warto sobie przypomnieć, gdyż są to też dobre smaki. Zamiast parówek możemy zrobić w takim sosie jajka ugotowane na twardo.
Składniki na 2 porcje:
parówki wieprzowe grube 3 szt.
ziemniaki 4 sztuki
tarty chrzan 2 małe łyżeczki
koper
śmietana do zabielenia sosu
mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
sól
pieprz ziołowy
domowa kostka rosołowa mała łyżeczka
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4-5 ziaren
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W pół litrze wody parzymy parówki. Sparzone parówki wyjmujemy na talerz i kroimy je wzdłuż na połówki. Do wody z parzenia parówek dodajemy łyżeczkę domowej kostki rosołowej(lub pół kupnej kostki), 2 listki laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz ziołowy i 2 łyżeczki tartego chrzanu, doprowadzamy do wrzenia. Zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką ziemniaczaną, dodajemy przekrojone parówki i koper. Mieszamy, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami, konserwową ostrą papryką lub ogórkiem korniszonem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz