poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym.



Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu kiełbasa biała, którą zrobiłam według przepisu mojego męża. Zamiast wołowiny użyłam wieprzowego schabu. Sparzoną kiełbasę zrobiłam w sosie z ziemniakami, oraz z ćwikłą z chrzanem.


Surowiec na 3 kg farszu:

boczek chudy 0,5 kg
podgardle chude 0,5 kg
ścinki ze schabu 1 kg
schab 1 kg

Przyprawy i materiały pomocnicze:

Pieprz czarny 0,01/kg
Czosnek 0,01/kg
Majeranek 0,01/kg
Sól 0,20/kg

Składniki do sosu:

śmietana 18% do zabielenia sosu
chrzan 2 łyżeczki
koper
domowa kostka rosołowa 1 łyżka

Wykonanie:

Podgardle i boczek przepuszczamy przez sitko 12 mm, schab przepuszczamy przez sitko 8 mm. Połowę zmielonego przez sitko boczku i podgardla przepuszczamy przez sitko 8 mm. Tak zmielone mięsa wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Wyrabiamy do kleistości farszu. Wyrobiony farsz wstawiamy przykryty do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach ponownie chwilę wyrabiamy. Farszem nadziewamy jelita wieprzowe. Formujemy 12-14 cm kiełbaski. Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza przez 35 minut. Wodę z parzenia wykorzystujemy do sporządzenia sosu chrzanowego. Do wody z parzenia kiełbasy dodajemy 1 łyżkę domowej kostki rosołowej, koper i zagotowujemy. Dodajemy chrzan, zagęszczamy mąką ziemniaczaną i zabielamy śmietaną. Tak sparzone kiełbaski podajemy z ziemniakami i sosem chrzanowym z buraczkami.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz