piątek, 26 maja 2017

Kurze skrzydełka w marynacie.



Tak zamarynowane skrzydełka po 24 godzinach możemy piec na grillu lub w piekarniku, jak kto woli. Są idealne w smaku.

Składniki:

skrzydełka kurze 2 kg.

Marynata: 

olej roślinny pół szklanki
sól 1 łyżka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
czosnek granulowany 1 łyżeczka
curry 1 łyżeczka
cynamon pół łyżeczki
majonez 1 łyżka
bazylia 1 łyżeczka
zioła prowansalskie  1 łyżeczka

Wykonanie marynaty:

Wszystkie składniki umieszczamy w małej miseczce, wlewamy olej i mieszamy. Wymieszaną marynatę odstawiamy na 10-15 minut, żeby składniki ze sobą dobrze się połączyły.

Skrzydełka myjemy, czyścimy i smarujemy, wcierając je z każdej strony marynatą. Układamy je w większej misce. Zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach możemy piec bezpośrednio na grillu lub ułożone na blasze w piekarniku. Upieczone są naprawdę bardzo smaczne.



 Polecam :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz