Bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa gulaszowa, na ostro.
Składniki:
łopatka wieprzowa 0,7 kg
cebula 2 sztuki
cebula czerwona 1 szt.
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
włoszczyzna suszona 3 łyżki
papryka czerwona, słodka 1 szt.
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 8 ziaren
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
sól
pieprz ziołowy
por zielony
koper
natka pietruszki
lubczyk
majeranek 2 łyżki
smalec do smażenia
woda 2 litry
przecier z ostrej papryczki czereśniowej 3 łyżki
sos sojowy ciemny
ziemniaki 2 szt.
Wykonanie:
Opłukane w zimnej wodzie mięso osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3 x 4 cm, przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na smalcu do lekkiego zarumienienia. W między czasie kroimy cebule w pół plastry i paprykę w kostkę, solimy, pieprzymy i mieszamy. Gdy mięso będzie lekko zarumienione dodajemy pokrojone cebule i paprykę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. W między czasie zagotowujemy 2 litry wody z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, pastą rosołową, suszoną włoszczyzną, koprem, natką pietruszki, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, porem pokrojonym drobno, lubczykiem, majerankiem i gałką muszkatołową. Gdy duszone na patelni mięso, cebula i papryka są miękkie, przekładamy całość łyżką cedzakową do gotującego się warzywnego wywaru. Doprawiamy do smaku przyprawami, sosem sojowym ciemnym i dodajemy przecier z ostrej papryczki czereśniowej, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut i zakańczamy gotowanie. Zupę podajemy z chlebem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz