niedziela, 7 maja 2017

Panierowane filety drobiowe, ziemniaki i groszek z marchewką.


 Smaczne danie, polecam na obiad niedzielny :)


Składniki:

filet z kurczaka bez skóry cały
ziemniaki 5 szt.
groszek zielony z marchwią 1 słoik 0,5 l
mąka pszenna 1 łyżka do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do zabielenia sosu
jajko kurze 2 szt.
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Sos z marchewką i groszkiem zielonym:

Do małego garnczka dodajemy całą zawartość ze słoika z groszkiem zielonym i marchwią, doprowadzamy do zagotowania. Przyprawiamy pieprzem i solą, zagęszczamy i zabielamy.

Filety przyprawiamy pieprzem i solą, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor, oraz na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, po ugotowaniu odlewamy wodę i odparowujemy. Usmażone filety podajemy z ziemniakami polanymi sosem z zielonego groszku i marchwi.








Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz