sobota, 13 maja 2017

Makaron łazanki z kapustą, mięsem i pieczarkami.



Coś dla smakoszy dań z makaronem, polecam makaron łazanki z duszoną kapustą kiszoną, pieczarkami i mielonym mięsem wieprzowym. Kapusta kiszona jest, z domowego, co miesięcznego kiszenia.

Składniki:

2 kg.kiszonej kapusty
mięso wieprzowe mielone 70 dag
1 kg. pieczarek
Makaron łazanki 0,5 kg
olej 1,5 szklanki
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 7 ziaren zgniecionych
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Domowa pasta rosołowa 1 łyżka

Przygotowanie:

Do 2 litrów wrzącej wody wkładamy pieczarki i gotujemy je  przez 25 minut, dodajemy kapustę kiszoną, domową pastę rosołową, listek laurowy, ziele angielskie, oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy do miękkości kapusty (około 1-1,5 godziny). Wyjmujemy pieczarki i kroimy w kostkę a kapustę wykładamy na cedzak i czekamy aż ocieknie. W między czasie smażymy mielone mięso. Do czystej brytfanki wlewamy olej i wkładamy kapustę oraz smażone, mielone mięso i pieczarki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W innym garnczku gotujemy łazanki. Po ugotowaniu odcedzamy je z wody i dodajemy je do brytfanki z kapustą, pieczarkami i smażonym mięsem. Dusimy na małym ogniu ciągle mieszając przez kilka minut. Nakładamy gotowe łazanki z kapustą na talerze i konsumujemy.














Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz