Bardzo soczysty i smaczny tort. Do wykonania tortu wykorzystałam owoce wiśni z nalewki.
Składniki:
biszkopty 2 sztuki rozcięte na 4 placki
krem czekoladowy 1 opakowanie
krem tiramisu 1 opakowanie
wiśnie z nalewek
herbata z cytryną do nasączenia placków 3 szklanki
Przepis na biszkopt.
Składniki:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu 10%
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka i białko, z białka ubijamy pianę po ubiciu dodajemy cukier waniliowy i cukier i miksujemy dalej do uzyskania puszystej masy. W oddzielnej miseczce do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet i łyżką dobrze rozmieszać, wymieszane dodać do wcześniej miksowanej masy z piany jajek i miksować 3-4 minuty żeby dobrze połączyć, dodajemy mąkę i dalej miksujemy do uzyskania dobrego połączenia składników. Wlewamy ciasto do wcześniej wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą prodiża, pieczemy 25 minut. Po upieczeniu wyłączyć prodiż i nie podnosząc pokrywy czekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt. Ostudzone biszkopty tniemy na 4 plastry.
Wykonanie tortu:
1 - Przygotowujemy kremy według instrukcji na opakowaniach.
2 - Nasączamy placek biszkoptu, nakładamy cienką warstwę powideł na które układamy warstwę wiśni z nalewek.
3 - Na warstwę wiśni nakładamy warstwę czekoladowego kremu.
4 - Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go i nakładamy warstwę kremu tiramisu.
5 - Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu czekoladowego.
6 - Nakładamy kolejny czwarty placek biszkoptowy i nakładamy krem tiramisu na boki i wierzch tortu, dokładnie rozsmarowujemy.
7 - Na koniec dekorujemy tort według swojego upodobania.
8 - Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Nasączamy placek biszkoptu, nakładamy cienką warstwę powideł na które układamy warstwę wiśni z nalewek.
Na warstwę wiśni nakładamy warstwę czekoladowego kremu.
Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go i nakładamy warstwę kremu tiramisu.
Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu czekoladowego.
Nakładamy kolejny czwarty placek biszkoptowy i nakładamy krem tiramisu na boki i wierzch tortu, dokładnie rozsmarowujemy.
Na koniec dekorujemy tort według swojego upodobania. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Tort w przekroju.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz