niedziela, 14 maja 2017

Tort o smaku czekolady i tiramisu.



Bardzo soczysty i smaczny tort. Do wykonania tortu wykorzystałam owoce wiśni z nalewki.




Składniki:

biszkopty 2 sztuki rozcięte na 4 placki
krem czekoladowy 1 opakowanie
krem tiramisu 1 opakowanie
wiśnie z nalewek
herbata z cytryną do nasączenia placków 3 szklanki

Przepis na biszkopt.

Składniki:

1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu 10%
cukier waniliowy

Przygotowanie:



Oddzielamy żółtka i białko, z białka ubijamy pianę po ubiciu dodajemy cukier waniliowy i cukier i miksujemy dalej do uzyskania puszystej masy. W oddzielnej miseczce do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet i łyżką dobrze rozmieszać, wymieszane dodać do wcześniej miksowanej masy z piany jajek i miksować 3-4 minuty żeby dobrze połączyć, dodajemy mąkę i dalej miksujemy do uzyskania dobrego połączenia składników. Wlewamy ciasto do wcześniej wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą prodiża, pieczemy 25 minut. Po upieczeniu wyłączyć prodiż i nie podnosząc pokrywy czekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt. Ostudzone biszkopty tniemy na 4 plastry.

Wykonanie tortu:

1 - Przygotowujemy kremy według instrukcji na opakowaniach.

2 - Nasączamy placek biszkoptu, nakładamy cienką warstwę powideł na które układamy warstwę wiśni z nalewek.

3 - Na warstwę wiśni nakładamy warstwę czekoladowego kremu.

4 - Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go i nakładamy warstwę kremu tiramisu.

5 - Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu czekoladowego.

6 - Nakładamy kolejny czwarty placek biszkoptowy i nakładamy krem tiramisu na boki i wierzch tortu, dokładnie rozsmarowujemy.

7 - Na koniec dekorujemy tort według swojego upodobania.

8 - Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Nasączamy placek biszkoptu, nakładamy cienką warstwę powideł na które układamy warstwę wiśni z nalewek.

Na warstwę wiśni nakładamy warstwę czekoladowego kremu.

Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go i nakładamy warstwę kremu tiramisu.

Nakładamy kolejny trzeci placek biszkoptowy, nasączamy i nakładamy warstwę kremu czekoladowego.

Nakładamy kolejny czwarty placek biszkoptowy i nakładamy krem tiramisu na boki i wierzch tortu, dokładnie rozsmarowujemy.

Na koniec dekorujemy tort według swojego upodobania. Tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Tort w przekroju.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz